Вртићи Бања Лука

Шта се ново у вртићима ради?

Вртић_Наташа


Јужни и сјеверни пол

Моја породица и ја

Вртић_Срећно_дјетињство


Соба: 1
Васпитачи : Бранка Вујиновић, Сања Јовић
Тема: ДОМАЋЕ ЖИВОТИЊЕ

Током ове етапе проширили смо знање о животињама и развили свијест о важности животињског свијета за нас.
Акценат смо ставили на бригу и љубав према животињама.
Кроз активности смо се упознали с карактеристикама домаћих животиња.
Активности су од стране васпитача биране пажљиво и прилагођене су узрасту наше групе.
Током етапног плана богатили смо и проширили дјечији рјечник, а самим тим смо подстицали у групи говорно стваралаштво кроз обраду пјесмица и рецитовање.
Дјеци су активности биле занимљиве показали су заинтеросованост  током активности.

———–
Соба 1, Васпитачи: Бранка Вујиновић, Соња Јовић. Тема: МОЈЕ ТИЈЕЛО

Вртић “СРЕЋНО ДЈЕТИЊСТВО”
Соба: 1
Васпитачи:
Бранка Вујиновић
Сања Јовић
Тема: ЛИЈЕПО И РУЖНО ПОНАШАЊЕ
Овим етапним планом жељели смо код дјеце у групи развијати позитивне односе према другој дјеци, а исто тако и према васпитачима.
Јасличка група током читаве године, сваког дана пролази кроз дио ових активности учећи о добром и лошем понашању.
Јер овој теми се приступа свакодневно, како тим васпитача тако и родитељи у свом дому.
Акценат овог дијела етапног плана и теме које смо обрађивали као васпитачи је развој односа љубави у групи и дјеце једних према другима. Ово тема једна је од многих гдје и родитељи дају свој допринос сарадњи рада вртића и односом према васпитању доприносе унапређењу васпитања дјеце и у соби вртића.
Свако дијете је једну илустрацију коју су васпитачи припремили носило кући, чиме смо се потрудили да родитеље укључимо у активност да у својој атмосфери разговарају на тему коју су васпитачи обрадили у вртићу.
Обрада пјесме у овом етапном плану је ” ЧЕТИРИ ЧАРОБНЕ РЕЧИ”.

Вртић_Невен

ПОШТОВАНИ РОДИТЕЉИ!

Вјерујемо да сте радознали да сазнате шта наши малишани раде у вртићу. У ово вријеме пандемије вируса “Корона” нисмо у могућности да се дружимо, али то не значи да ви нећете сазнати шта Ваше дијете ради у вртићу. Тако ћемо, путем сајта вртића града Бања Лука и слика на њему да Вам то приближимо. Наш рад и рутина се нису пуно измјенили, ми се и даље пуно играмо, цртамо, бојимо, учимо, пјевамо, све то наравно уз поштовање хигијенско-епидемиолошких мјера и препорука.

У склопу теме којом се бавимо у мјесецу фебруару, обрађивали смо бројеве од 1-10 кроз разне активности

Поздрав од васпитачица: Ракић Адријана и Каурин Бојана

Воћни рођендан

Вртић_Колибри

Вртић_Први_Кораци


Поштовани родитељи,

у вријеме пандемије вируса „Корона“ спријечени смо да се дружимо, али то не значи да нећете имати увид у активности Вашег дјетета у вртићу. Сходно томе, одлучили смо да Вам путем сајта приближимо све наше активности.

Тема нашег прошлог етапног плана била је „Ваздух као покретач“ гдје нам је циљ био да дјеца стекну основна сазнања о значају ваздуха за жива бића, његове особине, како настаје вјетар, ко су загађивачи ваздуха као и на који начин то можемо спријечити. Путем активности као што су: игре балонима, сламчицама, прављење вјетрењача, извођење разних експеримената и др. трудили смо се да позитивно утичемо на формирање свих аспеката дјечије личности. Дјеца су показала за ове активности велико интересовање.

У прилогу вам остављамо фотографије.

Поздрав од васпитачица: Јаћимовић Весна и Јованић Вања.


 

Вртић “Први кораци”

Вртић_Срна


СРНА У МАЈУ
” О њима се често збори, неки вриједни –неки спори ”
Радили смо на станишту инсеката: кошница,мравињак,паукова мрежа њиховом изгледу,боји и гдје се налазе. Инсекте које познајемо: бубамара, мрав, паук, пчела.. Њихову корист али и мане,са чиме се хране… Читали смо приче и учили пјесмице. Обрађивали смо појам саће . Имали смо праву кошницу у вртићу.
Радили смо доста графомоторичких вјежби, дотакли се бубамаре кроз математику, кроз физичку активност били смо мали пукови и провлачили се кроз паукову мрежу, ходали споро као пуж, шушкало као јеж, зујали као пчелице, летјели као бубамаре и пуно времена боравили на отвореном истражујући и тражећи станишта и инсекте о којима смо учили.

Васпитачи : Данијела Крсмановић и Милијана Шкрбић

 


 

Фебруарске активности у Срни можете погледати ОВДЈЕ Маскембал “Шашави сњешко” у вртићу Срна (30.12.2020.)

Вртић_Јежева_кућица

Вртић_Пчелица

Поштовани родитељи пред свима нама је била једна изузетно тешка и захтјевна година коју ми ових дана испраћамо на најљепши могући начин, а то је свакако кроз игру и празничне активности којима се дјеца највише радују. Неке од њих су израда Новогодишњих честитки, украшавање Новогодишње јелке и неизоставни Новогодишњи маскенбал. Предстојећу годину дочекујемо са жељом да ће иста прије свега нашој дјеци, а и нама одраслима бити срећнија и да ће нам дозволити да се поново сви заједно дружимо и сарађујемо онако како смо ми то и навикли да радимо, а до испуњења поменутих жеља ми ћемо Вас путем овог линка редовно информисати о васпитно-образовним активностима и играма у којима дјеца уживају, друже се али и усвајају нове вјештине и знања. Срећне новогодишње и божићне празнике жели Вам тим вртића “Пчелица”.

Вртић_Пинокио

Дана 30.12.2020. Реализован је маскембал на нивоу вртића Пинокио, уз прогодан дјечији програм, музику, плес и добро расположење пред Нову годину.

Вртић_Бамби

Забавишна група – Вртић Бамби Излет у Јаружане – Парк природе

——————–

Вртић_Бубамара

Деда Мраз у Бубамари

Вртић_Лептирић

Вртић “Лептирић” Весели шешири, крунице и новогодишње капице

Вртић_Анђелак

Децембар у вртићу „Анђелак“ Драги родитељи, у вртићу „Анђелак „ смо реализовали низ различитих активности којима смо се трудили да позитивно утучемо на формирање свих аспеката дјечије личности. Кроз игру, на радост дјеце и васпитача, радили смо на социјално-емоционалном развоју, крупној и финој моторици, формирали нове појмове и усвајали нова знања, учили се лијепом понашању, бавили се музичком и ликовном умјетношћу…и још много, много тога. Неке од наших активности можете видјети  у кратком видеу који смо Вам припремили.  Овим путем желимо да Вам се захвалимо на сарадњи и пожелимо све најљепше у предстојећој 2021.години, а како другачије него уз пјесму: Новогодишње жеље једне васпитачице Љубав да свуда царује и влада, дјеце да буде више него сада вртићи да буду препуни радости и граје, свако дијете срећно нека је. Лијепо дјеца да се друже, лијепе ријечи међу њима да круже. Здравље вјерни пратилац дјеци да буде, да израсту у добре и поштене људе. Игром да им буде испуњен сваки дан и да им се оствари сваки сан. Кроз игру да стичу нова знања и да иду смјерницама доброг васпитања. У миру да расту слободни као птице, на радост свих нас и своје породице! Тим вртића „Анђелак“


Ауто-мото савез Републике Српске и Ауто-мото друштво “Бања Лука” 1. јуна у Бања Луци, у складу са препорукама Републичког и штаба за ванредне ситуације, спровели су превентивну кампању “Лако је појас везати!” и “Звони да те виде! Нека блиста бициклиста”.

       

Вртић_Луна

 

Вртић_Први_Кораци

Другари из вртића Први кораци радују се доласку зиме и спремно дочекују уз игру и пјесму.

Вртић_Дора


Вртић Дора
Васпитачи: Нада Мијатовић; Мартина Стојичић
Мјешовита група

У периоду од 09.11. до 11.12.2020. године приступили смо планирању и реализацији васпитно образовног рада на тему “Рециклажа”
Kроз планиране активности дјеца су научила нове појмове као сто су: биоотпад,закисељавање природе,..
Научили смо: како да рециклирамо(експерименти са водом и земљом), како да чувамо питку воду, шта је то кружење воде у природи, разврставање отпада према боји контејнера,…
Израђивали смо хранилице и кућице за птице од рециклираног материјала…

Маскембал

Вртић_Наша_Дјеца


Подизање свијести о заштити животне средине

У оквиру ГЕД пројекта у сарадњи са Градском управом Бањалука реализоване су мјере енергетске ефикасности у вртићима, школама и другим јавним установама у Бањалуци.


„ПУТИЋ КРОЗ ВРТИЋ“
Стручни тим вртића „Наша дјеца“ у периоду од 9.11 до 10.12.2020. године приступио је тимском планирању и реализацији васпитно-образовног рада на тему „Саобраћај“.

У наведеном периоду реализовали смо два етапна плана (за сваку узрасну групу) са програмским садржајима о саобраћају. Кроз ове активности дјеца свих узрасних група научила су:

 • – Ко све учествује у саобраћају,
 • – Значај и улога возача,
 • – Понашање путника (одраслих и дјеце) у возилима градског превоза,
 • – Врсте саобраћаја,
 • – Саобраћајна правила, кретање улицом,
 • – Кретање пјешака (тротоар),
 • – Прелазак улице (пјешачки прелаз),
 • – Основне ознаке на коловозу, као и значај саобраћајних знакова.

На крају реализације наведених активности о саобраћају, на нивоу вртића смо направили саобраћајни полигон у форми игре, под називом „Путић кроз вртић“.

Средства за полигон урадили су васпитачи у сарадњи са дјецом (аутиће, саобраћајне знакове, пут-коловоз, бројеве, као и семафор и коцка која је потребна за ову игру).

Учешћем у овој игри дјецу смо провели кроз све аспекте развоја и омогућили им да кроз игру практично примјене стечена знања. Дјеца су била веома мотивисина и срећна што могу учествовати у оваквој игри.

Најважнији исходи које смо том приликом реализовали су:

 • – Разликовање тротоара којим се крећу пјешаци од коловоза, друма којим се крећу возила;
 • – Познавање разлога због којих је потребно прилагођено и опрезно на улици, уз поштовање саобраћајних правила;
 • – Познавање значаја појединих саобраћајних знакова;
 • – Познавање правила која важе за кретање пјешака у саобраћају, посебно правила која важе за дјецу- гдје се смије прелазити улица и како се то чини;
 • – Познавање улоге семафора у кретању пјешака и возила, као и правилно понашање на раскрсници;
 • – Развијање визуелне и слушне пажње у саобраћају.

Због великог интереса дјеце за ову игру дјеца ће имати могућност да исту проигравају свакодневно.

Програм су тимски урадили васпитачице из свих васпитно-образовних група вртића „Наша дјеца“, у сарадњи са стручним сарадницима, педагогом и психологом.


Вртић_Наташа


Млађа група
Васпитачи: Марина Кузмановић и Марина Милинчић
Како се животиње припремају за зиму. Упознавање са шумским животињама

Развијање конгнитивних компетенција, пажње и концентрације

Птицама станарицама правимо кућицу

Растемо и развијамо се, постајемо спретнији и окретнији кроз игурСтигла нам је зима

Новогодишња честитка

Новогодишња забава

Вртић_Сунце

Тема ПТИЦЕ(Голуб)
Кроз разне активности упознавали смо се са птицама, са њиховим основним карактеристикама. Играли смо се, хранили их. Правили кућице за птице. Отискивали помоћу длана


У свијету боја. Кроз активности упознавали са основним бојама. Кроз лоптице у боји, вода у боји-експеримент.


Упознавање са домаћим животињама


Сви знате да наш вртић један период није радио, али наше играчке су нас чекале у вртићу да опет започнемо неке нове игре и наставимо нашу авантуру са BEE-BOT роботом који смо започели  прије пандемије COVID-19 вируса.

Активности које се темеље на STEM образовању са којим се наш тим упознао  кроз  различите едукације у вртићу смо као пројекат ,,Славимо учење” реализовали током 2018/19 године. Иницијатива родитеља да финансирају набавку ”bee bot” робота доприњела је наставку пројекта ”Славимо учење са бее бот роботом” и у радној (2019/2020). Тиме су показали развијену свијест о значају оваквог начина рада и омогућили да се дјечија искуства и наш рад обогати и употпуни са још једном научном области – технологијом и првим корацима у програмирању. Неизмјерно хвала родитељима!

Само STEM образовање подразумијева интегративни приступ проучавању природних наука, математике и технологије, а заснован је на игри, активном учењу и истраживању. Кроз игре дјеца су развијала неке научне вјештине као што су прикупљање и обрада података и представљање у облику чек- листа, табела и графикона.  Да бисмо дјецу увели у активности и игре са BEE-BOT  роботом у почетку смо се играли стрелицама, предвиђали, планирали путање. Захваљујући родитељима, који  су нам и купили  BEE-BOT робот, наша дјеца имају прилику да га користе у активностима кроз које уче почетно планирање и програмирање.. Поред BEE-BOT  робота за активности и игре смо припремили и дидактичко окружење, дидактичке иге за логичко- математичке активности, за игре препознавања слова , као и играчке настале од необликованог материјала (каширањем картонских кутија).

ПО ПОВРАТКУ У ВРТИЋ у мјесецу мају активности смо прилагодили тренутној ситуацији, па смо биљежили прање руку, експериментисали са водом , а BEE-BOT робот је,, путовао” по свијету и сапуном уништавао корону. Пошто немамо своје двориште за игре на отвореном користимо терасу вртића на којој смо реализовали научне активности и физичке активности.

ПОГЛЕДАЈТЕ наше активности са BEE-BOT роботом прије пандемије COVID-19 и њихов наставак послије повратка у вртић.

 

                                                                        Вртић ,,СУНЦЕ”

                                                                                   Дјеца вртићке групе од 3 -6 година

                                                                       Васпитачи: Нада Радоја и Дубравка Кекић
Вртић_Плави_чуперак

Поштовани родитељи,

Знамо колико сте радознали да сазнате шта то ваше дете ради у вртићу а поготово ако је ово прво дуже одвајање од вас и од породице уопште. Година „Ковида“ је свима променила животне навике и ритуале па тако ни ми у вртићима нисмо изузети тиме. Међутим, суштину и значај предшколског васпитања и образовања ништа не може да умањи тако да се васпитно-образовни процес обавља уобичајено само ће начин презентовања бити нешто другачији. Институционално васпитање и образовање је уз породично васпитање  јако значајна степеница у животу сваког детета. Вртић је значајна карика у лествици образовања  кроз коју се развија, обликује , подстиче и усмерава сваки полазник понаособ до  постизања личног максимума. У вртићу деца кроз игру стичу нова знања и вештине које ће им користити у даљем животу и школовању. Често, ми одрасли, своје професионалне компетенције  усмеравамо и користимо у планирању активности које помажу деци да у најранијем узрасту критички промишљају, да се креативно  изражавају, анализирају, планирању а и  одлажу  неке своје потребе како би се припремили за даље животне изазове. Иако можда на први поглед све личи на уобичајену дечију игру за то је потребно исцрпно, континуирано планирање и одговорно приступање послу и професији.

Ове године не можемо дуго и често разговарати али вас можемо на овај начин делимично известити о нашим васпитно-образовним активностима  планираним и реализованим у вртићкој групи узраста 3-4 године са  којим раде васпитачи Слађана Мишић и Милица Достанић у вртићу „Плави чуперак“.

Драга децо… У септембру вас је било мало али смо ми за вас тада припремали дидактичко окружење како би вас дочекали са мноштвом занимљивих садржаја. Од октобра постали сте део наше заједнице па смо тако и назвали нашу педагошку етапу „Градимо заједницу“. Градићемо је и даље јачајући наше заједништво и оснажујући све ваше потенцијале. Обележили смо „Дечију недељу“ и током целе седмице сваки дан имали различите тематске активности које су се смењивале од активности спретности и развијања здравствено-хигијенских мера до еколошких о одрживом развоју  и очувању околиша као и стваралачко-уметничких када смо подстицали креативну црту сваког нашег полазника/малишана. У новембру смо већ једни другима добро познати  и наше етапу називамо „ Топле речи пријатељства“ кроз коју смо урадили в/о активности као што су: ”Добар друг ти вреди више” ,”Наша правила”, ”Руке пријатељства”, ”Мали бонтон и 4 чаробне речи”. Сада већ учимо ко смо и шта смо кроз етапу: „Сви смо слични а различити и посебни“ те кроз активности, ”Један човек-једно тело”, ”Бебиних девет месеци”, ”Породично стабло”, ”Свако има неког свог”, ”Шта су то осећања”, ”Игре пред огледалом”, ”Пронађи право место ( изглед људског лица)”. У протеклом периоду развијали смо све аспекте развоја и јачали компетенције везане за развој говора, интелект, социо-емоционалне односе, моторичку спретност и подстицали дечију креативност и стваралаштво.  У прилогу су фотографије настале у активностима описаним у тексту. Ваше коментаре, сугестије, предлоге можете рећи лично нама или путем сајта центра који је доступан свим родитељима, радо ћемо их саслушати и уважити.

И не заборавите, „ВРТИЋ ЈЕ  ДОБРО МЕСТО ЗА ВАШЕ ДЕТЕ“

С поштовањем, групни васпитачи Слађана мишић и Милица Достанић.


31.12.2020.

Поштоване колеге,

Сат откуцава и последње сате ове, надамо се непоновљиве 2020. године  и свако од нас преиспитује своје „радне“ успехе и неуспехе. Једна година донесе људима много искуства и искушења од којих нас нека радују а нека  и растуже. Колектив вртића: “Плави чуперак“ је последњи радни дан у години реализовао креативну радионицу на којој су евалуирани сви професионални задаци са којима се тим овог вртића сусретао ове године. Како смо јачали тимски рад, заједништво али и лидерство, више смо се међусобно упознали и повезали ,да се осетила потреба да последњи актив у календарској години зачинимо са мало среће што и стоји у наслову радионице: “ИЗВУЦИ ИЗ ВРЕЋЕ И ЗАЧИНИ СА МАЛО СРЕЋЕ“

Наиме осмислили смо и израдили флајер који је садржавао име члана тима и задатак. Било је потребно да речју, сликом или даром извучено име (колегу) учинимо својим паром тог дана.  У извалачење укључили смо и „РОБОДОГ“, играчку робота који је настао као производ једног награђеног пројекта наше установе како би и сам актив иновирали. Кроз фотографије у прилогу забележили смо позитивна искуства и задовљство запослених у једном колективу који се свакодневно носи и суочава са  најодговорнијим задацима данашњег савременог друштва. Ми смо тим одраслих који свакодневно збрињава, васпитава, образује, пружа подршку сваком малишану, полазнику наше установе.  Активним деловањем и позитивним примерима  кроз нашу праксу чинимо да се сваким даном, свако дете нашег вртића, сваки родитељ-корисник услуга, колегиница/колега,чини сигурнијим и уваженијим.

Драги наши сарадници желимо Вам срећне и веселе Новогодишње и Божићне празнике

Стручни тим актива вртића:“ Плави чуперак“

Вртић_Мали_другари


Осликавање летирових крилатемпером
Васпитачи: Нада Јелић и Милица Палачковић

Вртић_ПалчицаВртић

.

 

 • Архиве

 • октобар 2022.
  П У С Ч П С Н
  « сеп    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • Град Бања Лука
  Јавна установа
  Центар за предшколско
  васпитање и образовање
  Бања Лука

  Улица Јована Дучића бр.3
  Бања Лука
  Тел. +387 51 490 532
  Тел. факс: +387 51 214 754
  e-пошта: centar@vrticibl.org