Вртићи Бања Лука

Страхови код дјеце

РОДИТЕЉСТВО

Када се требате забринути?

Уколико често преиспитујете своје одлуке према дјетету, уколико се осјећате немоћно или имате осјећај кривице због дјетета, уколико сте забринути за своје дијете… Можда је вријеме да поразговарате с неким.

Свака породица има своју причу, за једног родитеља то што је дијете живље биће пожељна особина коју је дијете наслиједило од супружника, а за неког другог одлика импулсивности и напрасног темперамента бившег супружника. Некада за родитеља који је имао говорне тешкоће само једно неспретно изражавање може бити забрињавајуће, док ће у истој ситуацији за неког другог родитеља то бити веома симпатично. Родитељи се најчешће брину када се сусретну са понашањима која не разумију или на која не могу утицати. Може да се деси да вас погоди раскорак имеђу онога што сте очекивали или жељели од свог дјетета и његових стварних постигнућа. Ваша родитељска очекивања и упоређивања која бисте можда могли да правите између вашег и комшијског дјетета, или неког дјетета из ваше близине такође може да замути вашу перцепцију ствари. Треба се подсјетити да иако развој прати предвидљиве етапе, свако дијете има свој ритам.

Уколико вас понашање дјетета брине треба да попричате о томе са вашим најближим, или са васпитачима из вртићке групе вашег дјетета. Само тако ћете знати да ли су и они исто тако забринути. У сваком случају ако понашања вашег дјетета ремети његов однос са вама, са његовим вршњацима или ако угрожава његов развој и одушевљење игром, без устручавања, обратите се психологу.

 

 СТРАХОВИ КОД ДЈЕЦЕ ПРЕДШКОЛСКОГ УЗРАСТА

Неки од страхова…

Постоје више типичних страхова кроз које мање више прођу сви људи у току дјетињства. Неки од њих су: страх од пада, од јаких звукова, од непознатих лица, од одвајања, од купања, од воде у очима, од животиња, од вукова, од духова, вјештица и других створења… Страхови настају и нестају. Они одражавају фазе сазријевања дјечије психе. Нормални у неком развојном периоду, постају проблематични само уколико узму замаха и сметају дјетету у свакодневном животу, и/или уколико потрају

Дијете које се боји

Када тјешите дијете онда када се боји, помажете му да се осјећа сигурно. Тај осјећај охрабрује дијете да превлада и превазиђе страх. Свако дијете од нечег стријепи у неком периоду развоја. Међутим, нека дјеца се више боје и то је дио њиховог темперамента. Когнитивни развој дјеце између 3 и 6 година карактерише магијско мишљење, период када расте дјечији капацитет за замишљање и присјећање ужасних ситуација.

Како им улити сигурност?

Ево неколико ствари које морате узети у обзир када тјешите своје дијете:

-Имајте увијек на уму да је дјечији страх итекако стваран, иако ви можда не знате шта га плаши или сматрате да то није разлог за страх. Морате дијете схватити врло озбиљно. Никада не схватајте ствари олако, мислећи да ћете га приволити да превлада свој страх. Када дјетету кажете: “Немој бити смијешан, па то је само кловн!” чините контраефекат.

-Важно је да сједнете са дјететом и поразговарате о његовим страховимаРијечи могу ублажитиутицај негативних емоција и помоћи малој дјеци да их превазиђу.

–Никада не треба тјерати дијете да превазиђе нешто чега се боји. Када осјетите да је ваше дијете спремно да превазиђе неки страх охрабрите га њежно да постепено правазиђе оно што га мучи.

— Уколико покажете забринутост када се ваше дијете препадне врло вјероватно ћете ненамјерно продубити његов страх, остављајући утисак да заиста има разлога за страх. Понекад је довољно само утјешити дијете смирено и полако, ријечима које може разумијети. 

— Припремите дијете на оно што би га могло уплашити. Уколико на примјер требате отићи код пријатеља који имају пса, причајте дјетету о животињи прије него што стигнете на одредиште. 

–Често подсјетите своје дијете на све оне ствари којих се више не боји. То ће му помоћи да се осјећа сигурније у себе и да увиди да је у стању да превазиђе стрепње. 

 

Научити дијете да превазиђе своје страхове је важна етапа у развоју. То у многоме утиче на дјечији осјећај сигурности и повјерења у себе. Ваша улога у овом развојном процесу је пресудна. Помозите вашем дјетету њежно и постепено да се избори са својим стрепњама. Будите стрпљиви!

 Знајте да ваша дјеца на овом узрасту са одушевљењем гледају слике, цртиће, филмове, итд. који су им страшни и којих се плаше, али ви сте ту да направите одговарајући одабир садржаја. Нису сви цртићи и сви дјечији филмови добри за ваше дијете! Будите одговорни према својој дјеци и ви одлучите када, шта и колико дуго ће гледати на тв_у!

 

Јасна Драгишић,

 

дипломирани психолог 

 • Архиве

 • фебруар 2019.
  П У С Ч П С Н
  « јан    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Град Бања Лука
  Јавна установа
  Центар за предшколско
  васпитање и образовање
  Бања Лука

  Улица Јована Дучића бр.3
  Бања Лука
  Тел. +387 51 490 532
  Тел. факс: +387 51 214 754
  e-пошта: vrtici1@blic.net