Вртићи Бања Лука

Сарадња породице и вртића

Вртић  је  као једна породица. Тихо и ненаметљиво ствара услове који погодују дјечијем развоју. Напредна и разиграна дјеца указују на добру сарадњу између вртића и породице.Ако примјетимо да су дјеца незадовољна или често плачу знaчи да та сарадња није на задовољавајућем нивоу.

Уважавајући савремене теорије дјечијег развоја предшколске  установе су дефинисале програм свог рада који је најпогоднији и подстицајан за дјецу овог узраста. Међутим  тек заједничком сарадњом вртића и породице стварају се оптимални услови за цјеловит развој дјетета.

Када прође период адаптације који је за свако дијете особен, дјеца обично радо одлазе у вртић. Ако је адаптација дуготрајна и дијете се тешко одваја од родитеља, значи  да припрема дјетета за полазак у  вртић није добро остварена. Родитељи се често и сами не могу суочити са новом фазом одрастања дјетета, јер вртић је један од првих корака у осамостаљивању њиховог мезимца. Разни потиснути страхови и многа очекивања родитеља се пројектују на дијете, које нашавши се у спрези противрјечних порука и сигнала реагује несигурно и одбијајуће. Зато је важно прихватити вртић као део породице, продужену руку која само наставља и надограђује започети и осмишљени пут дјечијег развоја.Узајамно повјерење родитеља  и  васпитача у вртићу ставара најбоље услове  у којима се дјеца осјећају безбједно, збринуто и срећно. Своју  енергију могу усмјеравати на стицање нових сазнања и вјештина,а превладавање дисбаланса између очекивања породице и онога што вртића нуди и предлаже.

Цјелодневни боравак дјетета у вртићу је прилика да дијете формира много корисне навике, стекне вјештине и усвоји знања. Саме учеће активности када дјеца усвајау нове чињенице,уче нове пјесмице,бројеве или слова нису пресудне и одлучујуће у развоју дјетета. Тек игром  и осталим заједничким активностима, самим боравком у вртићу и међусобном комуникацијом међу дјецом и између дјеце и васпитача, остварује се прави напредк. Тај прогрес у развоју је често спонтан, без јасних и истакнутих промјена. Онај ко прати дијете уочиће да је оно временом постало самосталније, одлучније и истрајније у провођењу својих идеја и замисли, а те идеје су сваким даном све занимљивије и одишу печатом истинске дјечије радозналости и стваралаштва.

Сарадња породице и вртића је посебно  плодоносна када, активним учешћем у животу вртића, чланови породице утичу на развој дјеце. Својим особним стилом живота и једниственим и разноврсним искуствима   које преносе на дјецу они подстичу развој дјечије личности и способности. За узврат добијају широку лепезу стваралачких активности и особина код свог малишана које су се формилале  и развиле управо интеракцијом различитих утицаја већег броја породица чија дјеца припадају једној васпитној групи, њиховом особеном животном стилу, усвојеним вриједностима и културним обрасцима.

Свака испричана прича, организована посјета или поклоњена играчка је прилика да скупина дјеце научи нешто ново и међусобном комуникацијом и креативношћу изгради или створи нови квалитет – особину, сазнање или вјештину које је могуће усвојити и научити спонтано, кроз игру,без изражене намјере да се учи, јер превасходни циљ боравка у вртићу није учење већ игра, заправо учење кроз игру. Радо позивамо родитеље и остале чланове породице да се активним учешћем укључе у васпитно-образовни процес  својим приједлозима, сугестијама и идејама за осмишљавње активности током цјелодневног боравка дјеце у вртићу.

Други аспект сарадње породице и вртића је континуирано настојање вртића  да вриједности које вртићка група формира и поштује усвоји и породица као своје вриједности и подржава њихово постојање и изван вртића тј. у породици. То су вриједности самосталности, дружељубивости, одговорности, прилагодљивости, истрајности и одлучности.

Самосталност у јелу и облачењу је нешто са чиме се дјеца суочавају одмах по доласку у вртић. Важно је да родитељи подрже настојање васпитачица да се дјеца самостално брину о себи и траже њихову помоћ само када је неопходна. Ако родитељи презаштићују дијете и преузимају од  њега активности које је оно само способно да оствари долази до незадовољства и несигурности код  дјетета које се често испољава одбијањем дјетета да одлази у вртић.Родитељи и васпитачи треба да заједнички и удружено дјелују на формирању навика код дјеце, што је први корак и залог за свако самостално понашање и дјеловање дјеце у вртићу  и касније у животу.

Важна тачка сарадње вртића и породице је избјегавање агресивних садржаја као модела понашање. То значи континуирано указивање дјеци на неприкладност и одбојност агресивног понашања, избјегавање цртаних филмова који имају агресивне садржаје или поруке, одбацивање свих врста играчака и игара који подстичу агресивност и сукобе. Са дјецом је потребно разговарати о ососбинама  јунака цртаних филмова, о  оправданости њиховог понашања и проналажења алтернативних и прихватљивијих образаца понашања. Потребно је код дјеце подстицати толеранцију и сарадњу, укључивати дјецу у активности гдје се заједничким залагањем више чланова може остварити унапријед осмишљен и договорен циљ.

Веома значајне особине за каснији развој дјетета  јесу одлучност и истрајност. Родитељи треба да подрже дјечија настојања да самостално заврше започету активност и пруже помоћ тек када је неопходна. Охрабримо дијете и стрпљиво сачекајмо да ураде започето чак и када им то из првог покушаја није пошло за руком. Не смијемо обесхрабрити њихова настојања да сами проналазе начине рјешавања првих проблема и недоумица са којима се суочавају.

Потребан је континуиран напор да се сарадња породице и вртића буде оптимална и благовремена. Сваки напредак код  дјеце посљедица је заједнчког настојања родитеља и вртићa, a нестабилност или регресија, ако се појави, знак  је да је та сарадња била површна и недовољна. Својим приједлозима, сугестијама, препорукама унаприједите стваралачку  средину групе у којој борави ваше дијете и тако индиректно подстичете развој дјеце у групи. Уважавајући препоруке васпитачица правовремено усмјеравајте развој вашег дјетета у оптималном правцу и стварајте услове да  увремењено формира навике и вјештине прилагођене узрасту дјетета.

Пред сваком собом  у вртићу има огласна табла  која је, поред  директног разговора, први корак у информисању о активностима ваше дјеце у вртићу. Планирајте, организујте, мијењајте, захтјевајте да ова табла буде што богатија и садржајнија, а тиме и боравак вашег дјетета у вртићу подстицајнији и садржајнији.

Санела  Војиновић,психолог

 • Архиве

 • фебруар 2019.
  П У С Ч П С Н
  « јан    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Град Бања Лука
  Јавна установа
  Центар за предшколско
  васпитање и образовање
  Бања Лука

  Улица Јована Дучића бр.3
  Бања Лука
  Тел. +387 51 490 532
  Тел. факс: +387 51 214 754
  e-пошта: vrtici1@blic.net