Вртићи Бања Лука

Предшколци и оловка

Предшколци и оловка

Притисак оловке дефинише се угодним хватом који нам допушта помицање руке и прстију како би писање и цртање било једноставно. Код неке дјеце може се примјетити да чврсто држе оловку и снажно је притишћу на папир, што доводи до појаве боли и брзог умора, те због тога дјеца спорије пишу или цртају од својих вршњака.

На предшколском узрасту пожељно је развијати и подстицати правилан хват оловке и притисак на папир.

Активности за учење правилне јачине хвата оловке

1. Покажите дјетету разлику између слабог и снажног притиска. Нека дијете споји јагодице палца и кажипрста, те тражите од дјетета да притисне јагодице најјаче што може и заједно бројите до 3, а затим нека опусти прсте бројећи до 6. Поновите ову вјежбу неколико пута.

2. Када дијете увјежба прву активност, можете кренути на сљедећу. Почиње исто као и претходна, дијете снажно притисне јагодице палца и кажипрста на 3 секунде, али када опушта прсте нека лагано држи оловку. Вјежбу проводите на доминантној руци.

3. Понудите дјетету више разних дебљина оловака, нека дијете изабере с којом оловком му је најлакше писати.

4. За ову су нам активност потребни комадић пластелина и оловка (Слика 1.). Ако дијете снажно држи оловку, на пластелину ће се видјети трагови прстију (Слика 2.).

slika1
Слика 1. Пластелин и оловка

slika2

Слика 2. Изглед пластелина након снажног притиска оловке

5. За украшавање рођенданских честитки користите љепило у гелу, на тај ће начин дијете научити разлику између снажног и слабог притиска. Ако је притисак снажан, из тубе ће изаћи пуно љепила, а што је притисак слабији, линија коју ће љепило остављати биће тања. Можете написати неку ријеч, реченицу или нацртати облик, а дјететов задатак је да по тој истој линији стави љепило у гелу.

6. Једна од свакодневних активности за учење притиска је стављање пасте за зубе на четкицу.

Активности за учење правилног притиска оловке на папир

1. Папир на којем дијете пише поставите на мекану подлогу. Ако дијете прејако притисне оловку на папир, оловка ће га пробити. Дијете мора прилагодити притисак оловке како би довршило цртеж.

2. Нека дијете пише и црта техничком оловком.

3. На један папир напишите врло слабим притиском „ПРЕСВИЈЕТЛО“ , затим врло снажним притиском „ПРЕТАМНО“, те средњим притиском „ОДЛИЧНО“ (Слика 3.). Нека дијете препише те ријечи на исти начин, а затим му објасните како је ова задња ријеч написана онако како би требала изгледати сва слова која пише.

slika3
Слика 3. Три врсте притиска оловке

4. Тражите од дјетета да затвореним очима напише своје име, али нека припази да притисак оловке буде средњи, односно да слова изгледају као задња ријеч „ОДЛИЧНО“ у горњем задатку.

5. Нацртајте 3 квадрата, тражите од дјетета да их обоји једном дрвеном бојом, нпр. црвеном, али тако да један квадрат буде обојен свијетло црвено, други средње црвено а трећи тамно црвено (Слика 4.).

slika4

Слика 4. Притисак оловке при бојењу

Припремила Бранкица Обрадовић, стручни сарадник психолог

 • Архиве

 • фебруар 2019.
  П У С Ч П С Н
  « јан    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Град Бања Лука
  Јавна установа
  Центар за предшколско
  васпитање и образовање
  Бања Лука

  Улица Јована Дучића бр.3
  Бања Лука
  Тел. +387 51 490 532
  Тел. факс: +387 51 214 754
  e-пошта: vrtici1@blic.net