Вртићи Бања Лука

Лажи код дјеце предшколског узраста

РОДИТЕЉСТВО

Када се требате забринути?

Уколико често преиспитујете своје одлуке према дјетету, уколико се осјећате немоћно или имате осјећај кривице због дјетета, уколико сте забринути за своје дијете… Можда је вријеме да поразговарате с неким.
Свака породица има своју причу, за једног родитеља то што је дијете живље биће пожељна особина коју је дијете наслиједило од супружника, а за неког другог одлика импулсивности и напрасног темперамента бившег супружника. Некада за родитеља који је имао говорне тешкоће само једно неспретно изражавање може бити забрињавајуће, док ће у истој ситуацији за неког другог родитеља то бити веома симпатично. Родитељи се најчешће брину када се сусретну са понашањима која не разумију или на која не могу утицати. Може да се деси да вас погоди раскорак имеђу онога што сте очекивали или жељели од свог ђетета и његових стварних постигнућа.
Ваша родитељска очекивања и упоређивања која бисте можда могли да правите између вашег и комшијског ђетета, или неког ђетета из ваше близине такође може да замути вашу перцепцију ствари. Треба се подсјетити да иако развој прати предвидљиве етапе, свако дијете има свој ритам.Уколико вас понашање ђетета брине треба да попричате о томе са вашим најближим, или са васпитачима из вртићке групе вашег ђетета. Само тако ћете знати да ли су и они исто тако забринути.
У сваком случају ако понашања вашег дјетета ремети његов однос са вама, са његовим вршњацима или ако угрожава његов развој и одушевљење игром, без устручавања, обратите се психологу.

Зашто дјеца предшколског узраста лажуpinokionos

Родитељи често брину када њихова млађа ђеца (3 до 5 година) говоре неистине, јер стријепе, на овај или онај начин, да је такав вид понашања одраз њиховог карактера. Не брините! Дјеца предшколског узраста су добро позната по “извртању истине”. Нису ни бунтовни, ни безобразни, једноставно то чини саставни дио њиховог развоја.Престаће да лажу када науче разлику између имагинарног и стварног, те када почну да усвајају смисао за добро и лоше.Као родитељи, важно је да на те лажи гледате као развојну фазу и да их искористите за учење, умјесто да гледате на њих као на проблеме. Говорење истине је нешто што се постепено учи, током година, то није нешто што наши малишани знају чим се роде.

Како научити ваше дијете да говори истину

Ево неколико савјета које можете да искористите како бисте охрабрили ваше дијете да говори истину.

– Помозите му да научи разлику између измишљеног и сварног сваки пут када је то могуће. Реците нпр.: “Видим да измишљаш лијепе приче. Требали бисмо их записати и напаравити неку књигу. “

– Покажите ђетету да разумијете да су неке лажи уствари жеље.. Уколико тврди да није разбио прозор, а ви знате да то није тачно, полако га утјешите. “Знам да желиш да то није истина и сигуран сам да то ниси учинио намјерно, али си ТИ тај који је разбио прозор.

– Тражите рјешење умјесто окривљивања. Питајте га нпр. : “Сада када је прозор разбијен, шта ћемо урадити? • Објасните ђетету зашто је важно да говори истину: “Када неко говори истину то нам помаже да му вјерујемо.” Питајте дијете како би оно реаговало када би га неко лагао. Дијете многоо лакше усваја породичне

вриједности када их познаје и када разумије разлог због којег су ту.

– Истичите као вриједност говорење истине. Када знате да је ваше дијете било искрено, а посебно у ситуацијама када знате да му је било тешко због тога, поновите му колико вам значи његова искреност и колико то ћените. Дјеца овог узраста по сваку цијену желе да угоде својим родитељима и врло често лажу како не би љутила родитеље. Уколико ваше дијете зна да је истина за вас битнија од поломљене вазе, истина ће превагнути.

– На крају, настојте да дате добар примјер. Када шапућете “Реци да нисам ту!” у тренутку када звони телефон, а управо сте објаснили ђетету како није добро лагати, врло вјероватно ћете унијете конфузију у његову главицу

Истина се учи…

 Увијек имајте на уму да дијете не може научити преко ноћи да говори истину, за то је неопходно вријеме и родитељски напори. Будите стрпљиви. Реагујте на ђечије лаже и искористите сваку ситуацију као прилику да научите дијете да говори истину на миран и конструктиван начин.

 

Јасна Драгишић, дипломирани психолог

 • Архиве

 • фебруар 2019.
  П У С Ч П С Н
  « јан    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Град Бања Лука
  Јавна установа
  Центар за предшколско
  васпитање и образовање
  Бања Лука

  Улица Јована Дучића бр.3
  Бања Лука
  Тел. +387 51 490 532
  Тел. факс: +387 51 214 754
  e-пошта: vrtici1@blic.net