Вртићи Бања Лука

Конструктивне игре

КОНСТРУКТИВНЕ И КРЕАТИВНЕ ИГРЕ И АКТИВНОСТИ    

Већини родитеља  дешавало седа гледају своје дијете  које иде од једне до друге играчке  без јасно дефинисаног циља, ломи и баца играчке  и  с времена на вријеме каже : Мени је досадно. Ви се питате, зашто?Има толико играчака, највише оних које је само изабрало, али ништа не помаже у увјерењу да је вашем дјетету досадно и да се његова досада почиње претварати у нервозу, нетрпељивост или агресију. Саме играчке некада нису довољне да би се дјеца играла.Играчке су за дјецу инструменти њихове игре која представља начин да покажу своје спосбности, а не само да се забаве или раде неке своје активности. Дјеца воле конструисану игру са залагањем у којем могу да потврде неке своје способности за које ће добити похвалу и нови подстицај. Нека дјеца знају сама себи постављати задатке, препреке и подстицати своју креативност док су друга  мало пасивнија  и воле радити ствари у које су сигурни без додатних напрезења и изазова.Важно је укључити се у дјечију игру, нарочито ако они то траже или уколико дата ситуација то захтјева (игра која се претвара у агресију).Дјеца најчешће бирају комерцијалне играчке али се у суштини најинтензивније, најдуже и најкреативније играју са конструктивним предметима и материјалима (коцкама, кутијама, тјестом, пластелином, флашама, пјеском, водом…). Помозите им  да пронађу  најбоље игре којим можемо потакнути њихове мисли и способности.Желимо да вам понудимо одређене активности и начине комуникације које вашем дјетету могу усмјерити и ублажити наглашену и неконтролисану динамичност која понекад прелази и у агресивност.

1.  КРЕАТИВНЕ АКТИВНОСТИ СА НЕОБЛИКОВАНИМ  МАТЕРИЈАЛИМА

SmehИгре са амбалажом (кутије су одличне конструктивне играчке)

Као и одрасли и дјеца највише цијене оне ствари у чијем настајању су и сами учествовали…Узмите једну велику кутију и заједно са дјететом облијепите је новинама уваљаним у тапет љепило(техника каширање).  Немојте се обесхрабирити што ће се она за два,три  мјесеца поцјепати. Нови труд донијеће сасвим нову идеју (кућица за дијете или лутке,гаража, продавница, кућица за животиње…) а ви ћете провести креативно и корисно вријеме са својим дјететом.

 

PoljubacИгре са пијеском, водом и пластичном амбалажом 

Уколико сте у могућности дјетету направите сандук са пијеском, а можете користите и пластични шкаф за игре са пијеском и водом.  Заштитите  подручје  за игру линолеумом или дебљим најлоном тако да се пијеском и топлом водом може играти када год то пожели. Идеје:

1.Најзанимљивија и неисцрпна игра – активност Скулптуре од мокрог пјеска…(дјеца у мокром пјеску могу да направе најзанимљиовије скулптуре и дворце…додајте им још који штапић, кутијице, пластичне реквизите и магија ће започети, а дјете ће са великим интересовањем исказати своју креативност);

2.Бојимо пијесак бојом….слажемо пјасак у слојевима у флашу;

3.Обојени пијесак може послужити за слике од пијеска…(на папир прво нацртамо цртеж оловком, површину намажите љепилом а дјете нека попуњава површину пијеском у боји…;

4.Пишемо и цртамо у пијеску ..припремите поклопац од кутије у њега наспите пијесак и дајете дјетету да пише или црта пластичном виљушком, штапићима или чешљем…);

5.Бране и дурбине у води направљене од пластичних чаша, флаша, цријева или туба  и сл. материјала.

CoolИгре са тијестом

Нудимо вам рецепт којим ћете направити тјесто у боји уз помоћ брашна и прехрамбених боја. Дјеца ће сигурно уживати, а и ви. Пробајте! 

Рецепт за тијесто у боји:8 чаша бијелог брашна,3 чаше вруће воде                                 2 чаше уља,  3 чаше соли (Важно је да су чаше исте величине). 

Припрема тијеста

Прво добро измјешајте брашно и со. Затим умјесите уље и воду у уједначену масу. Подијелите смјесу на онолико дијелова колико имате прехамбених боја и направите тијесто у боји. Оставите тијесто у фриждеру  2 сата. Ова смјеса је лака за манипулисање, мекша од пластелина и глине, својим бојама примамљива и дјеци пружа велике креативне могућности. Важно: Тијесто након игре ставите у пластичну врећицу како се не би осушило и како би сачували његову еластичност и за наредни дан.

Када дијете направи неки предмет или животињу мотивишите га да прави још нешто што би његову активност уобличило. (нпр. Дјете је направило глисту..помозите му да направи цвијет испод којег се глиста скрила, пчелицу на цвијету. Разговарајте о томе што правите, мотивишите дјете да своје идеје вербализује…..).

 

SmehАктивности са бојама на плану

–  Цртање на тканини (нпр. памучне плахте) са фломастерима, темперама или воденим бојама које можете увијек откухати и поновао користит за дјечије стваралаштво;

Отискивање на тканини:спужвом, предметима, биљкама, сликање кистовима и ваљцима.

 

ЈОШ ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ И ПОШТОВАТИ! Smeh 

Игре са пијеском, водом, глином, тијестом, бојом за храну, спужвама за отискивање, разноврсном амбалажом  и сл. су неуредне али су дјеци најдраже.  Уз присуство родитеља  добија подстицај, тему, причу а исто тако омогућује да дјете не направи превише креативног нереда.  Дозволите им да креативно усмјере енергију па чак и кад поспремају своје играчке. Колико је важно играти се толико је важно научити поспремити своје играчке. Није корисно давати готова рјешења, учите дјецу да сама дођу до њих. Не реагујте исхитрено са галамом, казнама на неке  не тако опасне ситуације (просута вода, храна, сломљена играчка, подерана сликовница и сл.). Покушајте такве ситуаицје окренути у своју али и дјечију корист…Нека учи из својих погрешака, питајте га за могуће рјешење ситуације, шта предлаже како заједно да то поправите. Касније ће знати само. Дајте дјетету прилику да покаже како расте.

Belji seВЈЕЖБАЈТЕ СА ВАШИМ ДЈЕТЕТОМ – СПОРТ У ВАШЕМ ДОМУ

 

Вјежбе обликовања

 

почетне јога вјежбе

 

Вјежбање ће користити и дјеци и вама

Начин да се добро забавите  и уједно вјежбате правилно држање тијела, јачате мускулатуру, концентрацију и пажњу могуће је вјежбама  за физички  развој.

вјежбе помоћи ће и вама и вашој дјеци.Вјежбе за предшколски узраст можете пронаћи на интернету..(важно је да се изовде на безбједним површинама и да одгововарају узрасту дјетета). Ако то није изводљиво радним данима сигурно можете оргаизовати вјежбе и покретне игре током викенда.  Овакве активностипоред тога што помажу нашем тијелу да буде здраво, изазивају  и  пуно позитивних емоција и реакција ( срећу, радост, подршку, осмјех, понос), а то је оно што највише мотивише.

 

Овим материјалима и активностима поред тога што усмјеравамо дјечију енергију, развијамо стваралаштво, радозналост, самоиницијативу, упорност и  стрпљење, подстичемо и  самопоуздање, емпатију, свијест о границама понашања и усвајање правила  које доприносе личном задовољству и осјећају припадности не само породици,  већ и другим заједницама, као што је вртић. Покушајте неке од ових активности уклопити у свакодневне навике и живот вашег дјетета. 

Желим вам добру забаву у којој ћете пуно тога научити једни о другима. 

 

 ПЕДАГОГ: Александра Вујмиловић 

 • Архиве

 • фебруар 2019.
  П У С Ч П С Н
  « јан    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Град Бања Лука
  Јавна установа
  Центар за предшколско
  васпитање и образовање
  Бања Лука

  Улица Јована Дучића бр.3
  Бања Лука
  Тел. +387 51 490 532
  Тел. факс: +387 51 214 754
  e-пошта: vrtici1@blic.net