Вртићи Бања Лука

Зрелост за полазак у школу

Полазак у школу представља велику промјену у животу сваког дјетета и његове породице. Дијете се мора прилагодити новим правилима понашања; сједити на једном мјесту дуже вријеме, пратити активност до краја, а његова способност учења и извршавања задатака стално се процјењују. Такође, то је прва провјера дјететових социјалних, емоционалних, интелектуалних и других способности.

Како би дијете могло удовољити новим захтјевима треба бити психофизички зрело за полазак у школу.

ФИЗИЧКА ЗРЕЛОСТ 

Физичка зрелост је важна с обзиром на свакодневне напоре школског живота.
Физичку зрелост процјењује љекар школске медицине који на основу параметара раста и развоја одређује степен развијености у односу на хронолошку доб (мјерење висине, тежине, одређивање индекса тјелесне масе, појава трајних зуба, мишићна снага итд.).
На систематском прегледу провјерава се развијеност органа чула вида, слуха, мириса итд. Очекује се да је дијете потпуно самостално у бризи за себе.

ЗРЕЛОСТ ПСИХОМОТОРИКЕ 

Психомоторичка зрелост подразумијева ускладивање одредене врсте покрета с чулним подацима које дијете прима путем чулних органа из своје околине.

Психомоторне вјештине су читање и писање. Прије поласка у школу дијете не мора да зна читати и писати, али је потребно да има развијену способност помицања финих мишића руку како би могло правилно држати оловку и способност усклађивања онога што желимо нацртати с оним што видимо – тзв. окуломоторна координација.

Успостављена је латерализација – љеваштво / дешњаштво / амбидекстрија.

ЕМОЦИОНАЛНА ЗРЕЛОСТ
Емоционална зрелост претпоставља да су дјететове емоционалне реакције примјерене ситуацији. Од дјетета се очекује да на прихватљив начин реагује на ускраћивање неких жеља и потреба, односно да је развило одговарајућу емоционалну контролу.
Школа је мјесто гдје се већина дјеце први пут сусреће с вредновањем, оцјењивањем, похвалама, али и критикама. Од дјетета се очекује да зна неке емоције прикрити или изразити с мање интензитета него што су доживљене ( бијес, љутња) тако да буду прихватљиве околини. Битно је да дијете има одређен ниво толеранције на фрустрацију. То ће му омогућити да истраје у учењу и онда кад му баш није занимљиво или угодно.
  
СОЦИЈАЛНА ЗРЕЛОСТ

Уско је повезана с емоционалном зрелошћу, а означава способност прилагођавања на друштвене норме, усвајање моралних норми, прихватање система вриједности и понашања прихваћених у школској средини. Социјална зрелост укључује вјештине комуникације у разреду и прихватање учитеља као особе од повјерења. Њен врло важан дио је и способност одвајања од родитеља и самосталног функционисања дјетета у захтјевима школског живота.

ИНТЕЛЕКТУАЛНА ЗРЕЛОСТ
Интелектуална зрелост најважнија је за успјешно учење, а обухвата развијеност психичких функција. Битна је добра развијеност говора – дијете мора бити способно изразити мисли и потребе те разумјети туђи говор. Важна је и развијеност пажње, која је у предшколском узрасту углавном нехотична, а сада, поласком у школу, дијете треба имати намјерну пажњу и могућност дуже концентрације.
Од дјетета које креће у школу очекује се и развијеност памћења које зависи од дјететовог интересовања, активног става и способности уочавања логичких веза.

Чланак припремила Бранкица Обрадовић, дипломирани психолог

 • Архиве

 • фебруар 2019.
  П У С Ч П С Н
  « јан    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Град Бања Лука
  Јавна установа
  Центар за предшколско
  васпитање и образовање
  Бања Лука

  Улица Јована Дучића бр.3
  Бања Лука
  Тел. +387 51 490 532
  Тел. факс: +387 51 214 754
  e-пошта: vrtici1@blic.net