Вртићи Бања Лука

Еколошко васпитање и образовање

Еколошко образовање предшколске дјеце треба посматрати првенствено као морално васпитање, јер однос човјека према свијету природе треба да буде заснован на хуманим осјећањима, односно свијести о вриједности сваког испољавања живота и жељи да се заштити и очува природа.

Еколошко образовање деце предшколског узраста обухвата:

–                      Развијање хуманог односа према природи (морално васпитање);

–                      Формирање животног знања и разумијевања природе (когнитивни развој);

–                      Развој смисла за естетику (способност да виде и осјете љепоту природе, те развијање потребе и жеље да се природа чува);

–                      Учешће дјеце у активностима да заштите и сачувју природу, да

брину за биљке и животиње.

Критеријуми за формирање информисаног и активног хуманог односа према природи су:

–                      Разумијевање потребе за пажљивим и брижним односом према природи, на основу њене моралне, естетске и практичне вредности за људе;

–                      Развој стандарда понашања у природном окружењу и усклађеност са њима у пракси и свакодневном животу;

–                      Манифестација активног односа према објектима природе (ефективна заштита, способност процјене поступака других у односу према природи).

За формирање хуманог односа према природи најбитније је да дијете зна да су човјек и природа међусобно повезани, тако да вођење рачуна о природи подразумијева бригу о човеку, његовој будућности, али и да не чувајући природу, наносимо штету људима. Дакле, несавјесан однос према природи доводи до уништавања наше куће – Земље, те се као такав оцјењује као неморалан.

Како деца формирају хумани однос према природи?

Важно је показати дјеци да они поседују снагу да штите природу и брину за њу, да могу процијенити поступке других људи, вршњака и одраслих, схватити да ли су то добре или лоше акције, те развити способност да се одупру нечовјечним и неморалним дјелима према природи.
Мора се имати на уму да је често немарно и понекад окрутно поступање дјеце са природом због недостатка потребног знања. Зато је развој емпатије и саосећања са природом нераздвојиво од формирања животног знања које ће бити на располагању дјеци предшколског узраста, а који обухвата:

–                      Разумијевање биљака и животиња као јединствених и непоновљивих бића, њихових потреба и начина да задовоље те потребе;

–                      Разумијевање односа између живих бића и њиховог станишта, биљака и животиња те адаптације на услове постојања;

–                      Разумијевање да су сва жива бића на Земљи медјусобно повезана сложеним системом односа (сви су потребни једни другима, сви зависе један од другог, нестанак било кога прекида ланац, односно биолошку равнотежу), а у исто вријеме свако од њих има сопствено еколошку станиште, и могу да постоје истовремено.

 

Наравно, знање само по себи није довољно за формирање хуманог односа дјеце према природи – неопходно их је укључити у све могуће практичне активности адекватне узрасту – створити услове за трајну и пуну комуникацију дјеце са природом. Међутим, успостављање и одржавање позитивног емотивног односа код дјеце (радост при раду везаном за природу – садимо цвијеће, помажемо штенету да се опорави, хранимо птице, похваљени смо од стране едукатора или васпитача) доприноси даљем развоју саосећања и емпатије.

Активан хумани однос према природи се одржава и ојачава кроз формирање дјечије свијести за естетске вриједности природних објеката, њихове безвремене и трајне лепоте. Зато је едукација естетских осјећања један од неопходних услова за образовање за животну средину, које укључује љубав према природи. Али ни стална веза са природом не може да пробуди и развије естетски став. Деца треба да обрате пажњу на лепоту природе, науче да посматрају понашање биљног и животињског свијета, да уживају у томе.

Задатак васпитача и родитеља – помоћи дјеци да схвате да смо сви заједно, и свако од нас појединачно, одговорни за Земљу, а свако може да сачува и унаприједи своју љепоту.

 

Припремила: стручни сарадник психолог Бранкица Обрадовић

 • Архиве

 • фебруар 2019.
  П У С Ч П С Н
  « јан    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Град Бања Лука
  Јавна установа
  Центар за предшколско
  васпитање и образовање
  Бања Лука

  Улица Јована Дучића бр.3
  Бања Лука
  Тел. +387 51 490 532
  Тел. факс: +387 51 214 754
  e-пошта: vrtici1@blic.net