Вртићи Бања Лука

Дјеца и дигитални медији

ДЈЕЦА И ДИГИТАЛНИ МЕДИЈИ

 

Већина данашње дјеце већ од малих ногу одраста са дигиталном технологијом која је присутна у нашим домовима, торбицама и јакнама. Истраживања у популацији предшколске дјеце су показала да дјеца најчешће проводе вријеме испред телевизора или рачунара гледајући видео и ДВД садржаје.

Предшколска дјеца на телевизији најчешће прате цртане филмове, а на рачунарима играју игрице. Оба начина оваквог провођења слободног времена имају и позитивне и негативне утицаје на дјецу, јер су дјеца у предшколском добу изузетно дојмљива, прилагодљива и рањива.

 

Позитивни утицаји употребе дигиталних медија у васпитању предшколске дјеце су:

 

–        широка палета васпитних садржаја, сачуваних на дигиталним медијима,

–        дигитални медији нуде симболичке материјале за стварање фантазије,

–        употреба рачунара утиче на бољи когнитивни (сазнајни) развој предшколске дјеце.

 

Аудио и видео средства су све чешћи дио васпитно-образовног процеса, а знање постаје статусни симбол. За предшколску дјецу, склону интуитивном учењу и поређењу, ова средства су добра за занимљивије начине учења, јер нуде широку палету поучних садржаја и облика. Предност ових средстава је у континуираној употреби кроз дужи период што је изузетно важно у васпитању предшколске дјеце. Наиме, истраживања су показала да предшколска дјеца имају нижу способност концентрације, зато је битно за њихов образовни процес, да употреба тече континуирано и више пута у седмици, те да буде интегративни дио њихове игре.

Једноставно, дјеца требају медијске слике и приче, да упореде своје понашање у неким ситуацијама. Медији су материјал стваралачког свијета, свијета маште код дјеце. Дакле, они су симболички материјал с којим дјеца развијају своју машту, фантазију. Сваки човјек треба машту и фантазију, да осмисли своју перспективу свијета и пронађе свој пут у будућност.

 

Такође, предшколска дјеца, која користе рачунар, развијају боље способности учења од својих вршњака. Истраживања су показала, да дјеца доби од 3 до 5 година која су била у контакту с рачунаром 3 до 4 пута седмично, на тестовима који мјере припремљеност дјеце за школу и когнитивни развој, постигли су бољи резултат од дјеце ‘некорисника’ рачунара.

 

 

Негативни утицаји употребе дигиталних медија

 

Поред позитивних утицаја дигитални медији доносе и много негативних посљедица:

–        феномен ‘изгубљеног дворишта’,

–        неправилно разумијевање насиља међу предшколском дјецом,

–        проблем раздвајања између реалности и фикције,

–        премало кретања.

 

Све је више изражен феномен ‘изгубљеног дворишта’. За дјетињство пријашњих генерација дјеце  било је  карактеристично дружење са вршњацима на дворишту, јер је било веома важно. Градили су међусобне односе, развијали социјализацију, пријатељске везе, искушавали, прилагођавали. Тога више нема. Дјеца све више времена проводе испред телевизора и рачунара, сигурни иза зидова својих домова, али никако удаљени од опасности свог времена, јер им је насиље на екрану доступно само на ‘клик’.

Истраживања о томе како предшколска дјеца доживљавају и разумију насиље са екрана, засад нема много. Но, доказано је, да дјеца насиље на екрану доживљавају другачије од одраслих. Нпр.: дјеца не доживљавају цртиће као насиље, иако су управо они на врху љествице насиља. Разумијевање насиља повезано је са узрастом дјетета и са контекстом приказаног насиља. Дјеца са 5-6 година још не познају ријеч насиље, али када им објаснимо, шта ријеч значи, схвате, да насиље постоји у цртићима које гледају и игрицама које играју. Дјеца најчешће разумију насиље као физичко насиље које оставља тешке посљедице. Тек са 5-6 година способни су употријебити знања, увјерења и мишљења реалног свијета, те тако одредити вјеродостојност тога, шта гледају, и тако стварати властито мишљење.

 

Дјеца су ментално присутна при прихватању свих садржаја.  Знају разграничити реално и фантазијско, иако се понекад догоди, да дјечаци имају проблем са истим. Наиме, дјечаци гледају насилније цртиће и играју насилније игрице, те се поистовјећују са јунацима и тако теже разликују реалност и фикцију.

 

Важно је поменути и негативне утицаје дигиталних медија на физички развој дјетета, као што су: слабија моторика, координација, гибљивост тијела и гојазност.

 

Родитељи треба да ограничавају и објашњавају

 

Негативне посљедице које се појављују због конзумирања дигиталних медија, најчешће су, прије свега, посљедица неправилног кориштења. Родитељи су ти, који морају знати да је бит родитељског васпитања припремљеност и стрпљивост у активном узајамном односу са својим дјететом, његово ослушкивање, као и разговор о телевизијским и рачунарским садржајима. Дигитални медији никако не смију замијенити активно преживљавање слободног времена с вашим дјететом, јер ће тада негативни утицаји бити већи од позитивних. Ако будете дигиталне медије користили као допуну заједничком провођењу времена и активном учењу дјетета кроз игру, резултати ће бити фантастични. Наравно, не заборавимо да је за дјецу у предшколском узрасту најважнија игра.

 

 

Маријана Зрнић,

дипломирани педагог

 • Архиве

 • фебруар 2019.
  П У С Ч П С Н
  « јан    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Град Бања Лука
  Јавна установа
  Центар за предшколско
  васпитање и образовање
  Бања Лука

  Улица Јована Дучића бр.3
  Бања Лука
  Тел. +387 51 490 532
  Тел. факс: +387 51 214 754
  e-пошта: vrtici1@blic.net