Вртићи Бања Лука

Врсте програма

ВРСТЕ ПРОГРАМА У ЦЕНТРУ

Приликом планирања и програмирања непосредног васпитно-образовног рада користимо:

– цјеловити развојни програм;

– специјализовани развојни програм (за надарену дјецу и интересни програми: језички, музички, драмски, умјетнички, спортски, рекреативни, информатички и др.);

– рехабилитациони програм подршке дјеци са сметњама у развоју (Марија Мажар);

– програм јачања родитељских знања и способности у васпитању дјеце;

– програм за дјецу пред полазак у школу, ако нису обухваћени неким обликом предшколског васпитања.

 

Јаслице

Полазишта за избор програмских задатака и садржаја васпитно-образовног рада у јаслицама је Програм предшколског васпитања и обазовања РС, за узраст од до три године.

Вртићке групе

И ове године полазиште за избор програмских задатака је Програм предшкослког васпитања и образовања Републике Српске. Овај програм ћемо перманентно  богатити садржајима и активностима у току реализације васпитно-образовног рада, у односу на потребе дјеце, а на родитеља и стручних тимова, на нивоу Установе, као и примјеном инструкција од стране РПЗ-а с чиме ћемо наставити и у овој радној години.

Припрема дјеце за полазак у школу

Центар за предшкоско васпитање и образовање ће у сарадњи са Министарством просвјете и културе, а према члану 30. Закона о предшколском васпитању и образовању организовати реализацију пројекта Играоничког програма у функцији припреме дјеце за полазак у школу за 2009/2010. годину.

Програм припреме дјеце за полазак у школу се организује за дјецу која нису била обухваћена ни једним обликом предшколског васпитања и образовања, а његов циљ је што боља припрема и оспособљавање малишана за полазак у школу, с тиме да Јавни фонд, односно Центар за социјални рад Центру признају једино групе дјеце корисника дјечијег доплатка или неког другог облика социјалне заштите.

У овом програму акцент у раду са дјецом је постизање што веће социјализације и осамостаљивања да би се превазишла сепарациона криза приликом поласка у школу али се остварује и утицај  на остале аспекте психо-физичког развоја дјетета, у првом реду развој говора, физичког развоја, развоја маште, стваралаштва и креативности.

Специјализовани развојни програм

Специјализоване развојне програме које планирамо реализовати у вртићима Центра:

– енглески језик, водитељ Ален Батар (у средњим и старијим групама);

– хор, водитељ Ђурђица Радуловић ( у средњим и старијим групама);

– ликовне радионице;

– прославе рођендана и сл.

У радној години Центар има просторне и кадровске могућности да поред цјеловитог развојног програма организује и повремене интересне програме у виду креативних ликовних, драмских и сличних радионица у којима би се дјеца кроз игру дружила и развијала своје способности. При вођењу повремених програма који садрже најразличитије активности у подручју дјечије игре, стваралаштва, културе, науке, технике и друштвеног живота, те традиције и обичаја наших народа, као и цркве, подразумијева се увођење различитих стручних и образовних профила водитеља, као и укључивање родитеља.  Иницијатори и организатори ових активности могу дјеловати на широј територији и ужем подручју организоване предшколске дјелатности као што су: Републички просвјетно-педагошки завод, град Бања Лука као организатор и финансијер предшколских установа, Фонд за дјечију заштиту, хуманитарне организације, спортске организације, различите васпитно-образовне установе, Српска православна црква, културно-умјетничка друштва, медицинске и здравствене установе у којима бораве дјеца на болничком лијечењу или дужој рехабилитацији, јавни медији и слично.

 • Архиве

 • октобар 2022.
  П У С Ч П С Н
  « сеп    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • Град Бања Лука
  Јавна установа
  Центар за предшколско
  васпитање и образовање
  Бања Лука

  Улица Јована Дучића бр.3
  Бања Лука
  Тел. +387 51 490 532
  Тел. факс: +387 51 214 754
  e-пошта: centar@vrticibl.org