Вртићи Бања Лука

Агресивно дијете

РОДИТЕЉСТВО

Када се требате забринути?

Уколико често преиспитујете своје одлуке према дјетету, уколико се осјећате немоћно или имате осјећај кривице због дјетета, уколико сте забринути за своје дијете… Можда је вријеме да поразговарате с неким.

Свака породица има своју причу, за једног родитеља то што је дијете живље биће пожељна особина коју је дијете наслиједило од супружника, а за неког другог одлика импулсивности и напрасног темперамента бившег супружника. Некада за родитеља који је имао говорне тешкоће само само једно неспретно изражавање може бити забрињавајуће , док ће у истој ситуацији за неког другог родитеља то бити веома симпатично. Родитељи се најчешће брину када се сусретну са понашањима која не разумију или на која не могу утицати. Може да се деси да вас погоди раскорак имеђу онога што сте очекивали или жељели од свог дјетета и његових стварних постигнућа. Ваша родитељска очекивања и упоређивања која бисте можда могли да правите између вашег и комшијског дјетета, или неког дјетета из ваше близине такође може да замути вашу перцепцију ствари. Треба се подсјетити да иако развој прати предвидљиве етапе, свако дијете има свој ритам.

Уколико вас понашање дјетета брине треба да попричате о томе са вашим најближим, или са васпитачима из вртићке групе вашег дјетета. Само тако ћете знати да ли су и они исто тако забринути. У сваком случају ако понашања вашег дјетета ремети његов однос са вама, са његовим вршњацима или ако угрожава његов развој и одушевљење игром, без устручавања, обратите се психологу.

Вртиће “Невен”, „Бубамара“, “Лептирић”, “Марија Мажар”, “Радост” „Тијана“, „Јежева кућица и „Срећно дјетињство“ прати психолог Јасна Драгишић и на располагању вам је сваки радни дан од 7:00 до 13:30 у вртићу “Марија Мажар”

 

Кaко превазићи агесивно понашање код дјеце предшколског узраста?

Узроци

Нека дјеца су агресивна зато што их нико није научио да треба да прибјегавају ненасилним методама како би постигла жељени циљ. Друга, зато што желе да буду независна или зато што нису научила да дјеле. Дјеца предшколског узраста гризу, ударају, гурају и туку се на разне начине. Ево неколико додатнихразлога због којих ваше дијете може да испољава агресивна понашања:

-Дијете које је свакодневно свједок породичних свађа може да закључи да је агресивност одговарајућа реакција.

-Често или строга кажњавања имају тендецију да повећају степен агресивности код дјеце.

-Уколико дозволите да дијете на агресиван начин добије оно што жели оно може закључити да ви награђујете такво његово понашање

-Када дјетету посвећујете пажњу само онда када је агресивно оно може закључити да је то понашање које ви награђујете

-Дијете којем се не посвећује довољно пажње, чије афективне потребе нису задовољене, није научено да води рачуна о туђим осјећајима.

Како реаговати?

Велики број дјеце која испољавају агресивно понашање треба додатну пажњу родитеља и особа које се брину о дјетету како би оно научило да се контролише. Ево неколико писта које би могле да вам помогну да изађете на крај са агресивним понашањем вашег дјетета:

 1. Покушајте да разумијете зашто је дијете агресивно. Да ли је то његов начин да афирмише своју аутономију? Реакција на фрустрацију? Да ли учи да се агресивно понаша гледајући другу дјецу која су агресивна једна према другој? Да ли можда постаје агресивно зато што “неко други почне”?
 2. Успоставите сљедећа правила: “Други се не смију поврјеђивати” Већину дјеце треба научити да се “фино понашају” према животињама, играчкама, према пријатељима и генерално људима.
 3. Настојте да антиципирате невоље и спријечите ситуације које могу проузроковати непотребне фрустрације.
 4. Покушајте да останете мирни, када ваше дијете постане заиста агресивно, иако је често тешко.
 5. Будите кохерентни и одлучни када корите дијете зато што се понашало агресивно . Реагујте мирно и не нападајте дијете вербално или физички. Дијте које се понаша агресивно не треба кажњавати на агресиван начин већу га треба издвојити…
 6. Помозите дјетету да се изрази ријечима ако мислите да је агресиван зато што не може да изарзи фрустарцију. Овај једноставан приступ често смањује агресивност код много дјеце
 7. Дозволите дјетету када год је то могуће да бира и да доноси одлуке (нпр. мајцу коју ће носити, пахуљице које ће јести ујутро…) На тај начин ћете пружити дјетету осјећај да има одређену контролу над животом.
 8. Увијек похвалите дијете када се пожељно влада Дјеца која се агресивно понашају често остају без комплимената и похвала уколико одрасли из њиховог окружења не истичу њхово пожељно понашање, као што истичу непожељно.

 

Када тражити помоћ? 
Агресивна понашања се смањују око треће године. Тада дјеца већ много боље контролишу своја осјећања и користе ријечи да би изразила оно што желе. Уколико ваше дијете са 3 године још увијек не може да влада својим емоцијама  и агресивним понашањем или дјелује индиферентно према туђим осјећањима обавезно се обратите стручњаку ради савјета. 

 

Јасна Драгишић,

дипломирани психолог

 • Архиве

 • фебруар 2019.
  П У С Ч П С Н
  « јан    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728  
 • Град Бања Лука
  Јавна установа
  Центар за предшколско
  васпитање и образовање
  Бања Лука

  Улица Јована Дучића бр.3
  Бања Лука
  Тел. +387 51 490 532
  Тел. факс: +387 51 214 754
  e-пошта: vrtici1@blic.net